EENA Saidafarmis külas
Ühel sügisesel vihmasel ja tuulisel sügispäeval, 11. oktoobril, kogunes väike grupp eenalannasid väikebussi eesmärgiga teha külaskäik Saidafarmi. Põhjuseks soov tutvuda lähemalt Eesti mahepõllumajanduse toodanguga. Samas oli see hea võimalus külastada 2016. aastal EENA aasta naise tiitli saanud Helve Särgavat. Huvitusime väga pikka aega kohtunikuametit pidanud Helve Särgava tänastest toimetustest – väljaspool Eesti piire tunnustust leidnud mahetoodangut tootva põllumajandusliku farmi tegemistest.
1992. aastal asutati Saue vallas Lehetu külas Saidafarmi OÜ, mis oli üks esimestest mahefarmidest, kes taasiseseisvunud Eestis alustas.
Tutvusmistuuri farmiga alustasime giidi – osaühingu juhataja asetäitja Helve Särgava – eestvõtmisel meiereist. Ta selgitas, et kogu piim töödeldakse alates 1994. aastast oma meiereis. Valmistatakse erinevaid juustusid, kohupiimasid, kohupiimakreeme, jogurteid, külmkuivatatud juustukrõpse. Kokku 19 erinevat toodet, millest paljud tooted on pälvinud „Tunnustatud Eesti Maitse” kvaliteedimärgi. Valmistooted jõuavad tarbijateni viiel päeval nädalas. Tooteid turustatakse suurtes kaubanduskettides, aga varustatakse ka koole ja lasteaedu. Samuti toimub eksport Soome.
Helve Särgava meenutas algusaegu, märkides, et algus oli suhteliselt keeruline. Eesti iseseisvumisega kaasnes põllumajandusreform. Endine Saida sovhoos jaotati väiksemateks üksuseks. Varad müüdi oksjonitel, kuid kohustused piimakarja pidamise jätkamiseks jäid. Esialgu puudusid nii oskused kui ka piimast toodetavate toiduainete tegemiseks vajalikud vahendid, sh riistvara. Õnneliku juhuse tahtel leiti Saksamaalt toredad abistajad. Eestisse toodi Saida farmi jaoks ajaloolise väärtusega piimatank ning abistava käe andis Saksamaalt pärit piimameister. Nii pandi alus maitsvate piimatoodete tootmisele. Hämmastavat kogust piimatooteid aitab valmistada väike arv töötajaid, kelle tööpäev algab hommikul kell 4! Nii seitse päeva nädalas.