02. oktoobril käis Roheklubi külas Chocokoos.

 

Oktoobrikuu esimesel esmaspäeval külastas Roheklubi EENA Äriklubi liikme ja kirgliku šokolaadiarmastaja Kristel Lankotsa ettevõtet Chocokoo. Kes veel mäletab laupäevaseid Muhu Pagarite küpsetatud leiva järjekordi Telliskivis, leiab lihtsasti üles ka Chocokoo. Šokolaadimeister Kristel valmistab Valrhona kuvertüüršokolaadist maitseküllaseid käsitöökomme ja -trühvleid ning toodab šokolaaditahvleid kakaoubadest, mis on pärit maailma erinevatest piirkondadest ja farmidest.

Alustuseks viis Kristel meid kakaomaailma piltide vahendusel seiklema. Saime aimu kakaokasvatuse piirkondadest, elust Costa Rica kakaofarmis ja kakao tootmisest. Seejärel andis Kristel meile maitsta mitmeid kakaoube ja šokolaade. Tundsime omal nahal – või õigemini suus – erinevates maailma paikades kasvanud kakaoubade ja sellest valmistatud šokolaadide maitsete mitmekesisust. Kakaopuu kasvukoht ja alustaimestik lisavad värvikaid maitsenüansse. Näiteks suitsumaitseline Indoneesia päritolu kakaooast valmistatud šokolaad seostub suitsumaitselise teega Lapsang Souchong. El Salvadori šokolaadil on hoopis rosinane maitse. Terroir  – ütlevad veinimeistrid. Kristel eelistab väiketootjaid ja nii kasvatavad Chocokoos kasutatavaid kakaoubasid väikefarmerid Costa Ricas, Guatemalas, Haitil jne. Imelised maitsed on toonud Chocokoo toodetele mitmeid kõrgeid auhindu.

Põnevast kakaomaailmast lummatud, alustasime trühvlite valmistamise töötoaga, mis hõlmas endas trühvlitäidise segamist, šokolaadi tempereerimist, trühvlite veeretamist, kaunistamist ning lõpuks ka pakkimist. Trühvlitäidise valmistamiseks andis Kristel igale osalejale kausikese vedela šokolaadi ja spaatliga. Nüüd järgnes fantaasiavoor – kui palju ja milliseid maitseid oma trühvlitäidisesse valida. Milliseid lisandeid keegi valis jääb valmistajate saladuseks.

Kuniks valmissegatud trühvlitäidised külmas jahtusid, vaatasime ja ka proovisime šokolaadi tempereerimist, st sulatatud šokolaadi viimist õigele temperatuurile, et  trühvli ümber olev šokolaad oleks kaunilt läikiv. Kui trühvlitäidis oli piisavalt tahenenud, siis algas trühvlite veeretamine, tempereeritud šokolaadi kastmine ning kaunistamine.  Kes trühvlitäidisesse liiga palju vedelikke lisas, omandas kohe õppetunni – täidise tahenemine võttis kauem aega ning muutis veeretamise keerulisemaks. Trühvlite suuruse ja kaunistused valis iga osaleja oma soovi ja eelistuste järgi. Töötoa lõpuks pakiti kätetöö koju kaasa.

Killuke kirgliku šokolaadimeistri Kristeli loomingut lisab soojust ja vürtsi Eestimaa pimedasse sügisõhtusse. Teadke, et Chocokoo lihtne ja tagasihoidlik pakend peidab imelist sisu.  Less is more ja Chocokoo puhul kehtib see kindlasti. Igal juhul mina tean, kust leida killuke lõunamaist maitset jõulukotti.

 

Aitäh, Kristel, meeleoluka ja mõnusa töötoa eest! Tore on näha, et Äriklubis on ka roheline ettevõtlus esindatud.

 

Aitäh, Siiri, korraldamast!

 

Tekst: Marika Jõeleht, EENA Roheklubi liige